Annders doen? 1,5 meter afstand EN?

Doe de 5S/6S thuis challenge!

Deze blog gaat over de beruchte 1,5 meter afstand die gehouden moet worden om elkaar niet te kunnen besmetten met het corona virus (COVID-19) en hoe ik hier als Lean Consultant efficient mee omga met handige tips voor thuis!

Of het nou een meter is of twee meter, als het maar meer is als anderhalve meter zodat de veiligheid van elkaar op nummer 1 staat op je "to do lijstje".
Zoals vele van jullie weten ben ik sinds maart een officiële Green belter en ben ik op zoek naar opdrachten om mijn kennis en ervaring in over te dragen.
Nu heerst het corona virus al een dikke maand en is iedereen verzocht om thuis te blijven (werken) en dat heeft een zeer negatief effect op de adviesbranche (mijn branche) want dat ligt redelijk stil.

HOE WORDT ER NU BEZUINIGD?
Bedrijven doen aan paniekvoetbal, wat ze namelijk als eerste lijken te doen om kosten te besparen is het minimaliseren van uitgaves door bijvoorbeeld consultancy opdrachten stil te leggen.

MAAR IS DIT SLIM?
Lean zorgt er JUIST voor dat processen geoptimaliseerd worden op lange termijn en dus kostenbesparend werkt. De kosten die bedrijven nu denken te minimaliseren op korte termijn, kunnen ook bespaart worden op lange termijn als je een Lean Consultant inhuurt om samen de specifieke processen te gaan analyseren en vervolgens die te gaan optimaliseren en standaardiseren.

WAAR BEN IK NU MEE BEZIG?
Allereerst anderhalve meter afstand houden😜. Voor de rest ben ik altijd ergens mee bezig. Nu dat ik Lean Consultant ben op Green Belt niveau betekent het niet dat ik pas bezig ben met verbeteren als ik ingehuurd wordt. Ik ben hier altijd mee bezig, zelfs thuis...constant gaat de vraag door mijn hoofd: "Hoe kan dit nog efficiënter en nu zeker met de anderhalve meter regel?".

WAT KAN IEDEREEN TOEPASSEN THUIS?
De 5S methode is uitermate geschikt voor thuis en dat wordt nu de 6S Methode:
Safety first, Scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden.
Ik was afgelopen weekend op zoek naar paasdecoratie voor thuis maar wist niet meer in welke doos ik dat vorig jaar had gestopt.
Zo ben ik begonnen met mijn kasten op te ruimen en zo begon mijn Lean thuis project:
1. Safety first..anderhalve meter..gelukkig was er niemand thuis dus dat scheelde een hoop.
2. Dozen uitzoeken en SCHEIDEN.
3. Vervolgens wilde ik het zo verdelen dat ik het nu makkelijk terug zou vinden in plaats van alle dozen door te gaan dus ik ging SCHIKKEN.
4. Daarna kwam ik erachter dat de kastjes vies waren en er veel stof lag op de plek waar de dozen stonden en zo ben ik gaan SCHOONMAKEN.
5. Hierna is het van belang te STANDAARDISEREN: dit kan door labels te plakken op plekken waar jij wilt dat dingen staan bijvoorbeeld.
6. Uiteindelijk wil je de kwaliteit borgen van alle geleverde inspanningen om alles netjes en geordend te houden en dat is een kwestie van STANDHOUDEN. Volhouden, de routine erin krijgen bij jezelf en je familie die deelnemen aan deze processen.

Dit is een simpele manier van Lean toepassen, maar uiteraard zijn er nog tig andere mogelijkheden om Lean op een positieve manier uit te rollen alleen die verklap ik nog niet😌. Leuk hè? Ik hou er van en zou dat maar al te graag willen overbrengen op anderen.
Nieuwsgierig naar mijn diensten? Kijk gerust verder op mijn pagina's!
Advies voor nu: Hou die anderhalve meter afstand allemaal #stayhomestaysafe #covid-19leanblog #anderhalvemeter #SAMENSTERK.

"Annders doen is Annders denken.... is annders dan andere willen zijn", that's me and it could be your company.